Begroting 2025

Sustainable Development Goals

Paginanummer in website: 220

Sustainable development goals

De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. Ook Rotterdam heeft de SDG’s omarmd en heeft zich aangesloten bij de VNG-campagne ‘Gemeenten 4 Global Goals’. In beleid en plannen zoals het Rotterdams Weerwoord, ‘Uit de Knoop’, Gezond010 en Veilig@Rotterdam zijn doelen en indicatoren opgesteld die een duidelijke relatie hebben met de SDG’s. Ook bedrijven en organisaties in Rotterdam waaronder de Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Unilever en Verstegen spices hebben de SDG’s doorgevoerd in hun bedrijfsvoering.

Crisissen op het gebied van wonen, energie, klimaat en verdeling van de samenleving leggen extra druk op het realiseren van de ambities van onze stad. Het brede welvaartsbegrip en de duurzame ontwikkelingsdoelen kunnen dienen als gemeenschappelijke stip op de horizon voor alle partijen, in Rotterdam maar ook regionaal en (inter)nationaal, en bieden een gedeelde taal en helpen de krachten van partijen te bundelen. Zo versterken we de samenwerking met onze partners én vergroten we de kansen van Rotterdam om meer Europese subsidies te verwerven om samen te bouwen aan de toekomst van de stad.

Daartoe verschijnt een Rotterdamse rapportage over de duurzame doelen (internationaal heet dat een ‘Voluntary Local Review’ (VLR)): een overzicht dat laat zien hoe Rotterdam ervoor staat op elk van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen, wat de aanpak is om de situatie verder te verbeteren en welke inspirerende praktijkvoorbeelden van werken met SDG’s er in de stad te vinden zijn. 

In de strategische verkenning aan de hand van indicatoren die inzicht bieden in de Staat van de Stad legt de gemeente Rotterdam een link naar het brede welvaartsbegrip en de duurzame doelen: we brengen niet alleen de welvaart van de stad in kaart, maar juist ook het welzijn, alles wat mensen van waarde vinden. En dat niet alleen nu en hier, maar ook ‘elders’ en ‘later’. We willen de negatieve consequenties van onze keuzes niet afwentelen op latere generaties of op plekken elders in de wereld. Zo geven we richting aan beleid en uitvoering en vertalen we een abstract en mondiaal verhaal, naar een Rotterdams verhaal met concrete doelen voor de stad.

De paragraaf Sustainable development goals en de begroting van gemeente Rotterdam

In onderstaande dwarsdoorsnede van de begroting treft u een rapportage aan over SDG’s die is gebaseerd op het beschreven beleid in de begrotingsprogramma's. Bij elke SDG wordt aangegeven in welk begrotingsprogramma het beleid is beschreven en welke bestaande collegetargets relevant zijn.

 

SDG 1 en 2: Geen armoede (SDG 1) en geen honger (SDG 2)

 

 

SDG 1 richt zich op het beëindigen van armoede in alle vormen. Rotterdam gebruikt de definitie van het SCP: armoede is de situatie dat mensen gedurende langere tijd niet de middelen hebben voor de goederen en voorzieningen die in hun samenleving als minimaal noodzakelijk gelden.

Energiearmoede is een belangrijk en snelgroeiend probleem. Met o.a. de Rijksgelden die we ontvingen, is een aantal projecten opgestart (zoals energieklussers) om energiearmoede tegen te gaan.

In september 2023 is het beleidskader ‘Rotterdam voor Iedereen- samen sterk tegen armoede en schulden’ vastgesteld door de gemeenteraad. De ambitie van het college met dit beleidskader is drieledig:

We helpen meer Rotterdammers uit de problematische schulden.

We beperken de gevolgen van het leven met financiële problemen door hen te ondersteunen met aanvullende begeleiding en inkomensondersteunende regelingen zolang de schulden bestaan. Wij zetten in op het meer centraal toegankelijk maken van het gemeentelijk hulpaanbod, zowel de inkomensondersteunende voorzieningen als de schulddienstverlening.

We zorgen ervoor dat minder Rotterdammers – en dus ook minder kinderen – leven in armoede. Met effectief en preventief beleid doorbreken we de intergenerationele ‘armoedecirkel’, zodat kinderen en jongeren een beter perspectief krijgen om zich gezond, veilig en kansrijk te ontwikkelen.

Deze ambities zijn omgezet in 10 concrete doelen waarmee het college een bijdrage levert aan SDG 1 (geen armoede).

Begrotingsprogramma’s: Armoede, schuldhulpverlening, integratie en samenleving, Zorg, welzijn en wijkteams, Sport en recreatie, Energietransitie

Collegetargets: Collegetarget ondersteuning aanpak schulden

 

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn

 

 

Samen met partners werkt de gemeente en GGD Rotterdam-Rijnmond aan een gezonde woon- en leefomgeving door verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving. Dit gebeurt door het bewaken van luchtkwaliteit, inzet op voorkomen van schade door hitte en UV- straling, voorkomen van gehoorschade, een gezonder voedselaanbod op diverse plekken in de stad en door het uitbreiden van het aantal rookvrije plekken. Ook werken we aan de verbetering van de gezondheidsvaardigheden van inwoners en gezondheidsvaardige organisaties. Het zijn organisaties die toegankelijk, vindbaar, begrijpelijk en passend zijn.

De gemeente beschermt en bevordert de gezondheid van Rotterdammers. Doel is dat Rotterdammers zich op alle levensterreinen zelfstandig kunnen redden, zo nodig met een beroep op familie, vrienden en buren. De gemeente zorgt voor passende ondersteuning en hulp voor Rotterdammers die dat nodig hebben. Kwetsbare Rotterdammers wonen zoveel mogelijk zelfstandig met ondersteuning in de wijk of thuis. Oudere Rotterdammers zijn zo lang mogelijk vitaal en wonen zo lang mogelijk zelfstandig, onder andere door de.  inzet op valpreventie, zorg- en wijkrestaurants en de Thuisplusflats. Verder bevordert de gemeente dat kinderen en jongeren kansrijk, veilig en gezond kunnen opgroeien. Dit gebeurt onder meer door trainingen voor het versterken van sociaal emotionele vaardigheden van kinderen en jongeren en opvoedvaardigheden van ouders/verzorgers. 

Voor een goede gezondheid en welzijn stimuleert de gemeente sporten en bewegen. Daarbij verbetert de gemeente het sport- en beweegaanbod dat past bij de deelnemers aan verschillende gezondheidsinterventies. Met een Groen, Gezond en Bewegen-programma wordt gewerkt aan een gezond en groen Rotterdam dat uitnodigt tot bewegen en uitdaagt om te sporten. We willen ook bevorderen dat iedere Rotterdammer kunst en cultuur kan ervaren, beoefenen en beleven. Hierbij is van belang dat cultuur toegankelijk is voor iedereen.

Gezond wonen en een klimaatneutraal gebouwde omgeving zijn uitgangspunten voor een toekomstbestendige stad. De gemeente levert, als toezichthouder op de basiskwaliteit van de bestaande woningvoorraad, in toenemende mate een bijdrage aan de toekomstbestendige stad. 

Begrotingsprogramma's: Volksgezondheid, Sport en recreatie, Cultuur, Zorg, welzijn en wijkteams, Bestaande stad en Energietransitie

Collegetargets:

  • Collegetarget toename sportdeelname
  • Collegetarget realisatie woon(zorg)concepten
  • Collegetarget jeugdpreventie

 

SDG 4: Kwaliteitsonderwijs

 

 

De gemeente voert wettelijke taken uit, zoals leerlingenvervoer, voorschoolse educatie (ve), voortijdig schoolverlaten en onderwijshuisvesting. Daarnaast voert de gemeente stedelijk onderwijsbeleid uit waarvoor zowel gemeentelijke als rijksmiddelen worden ingezet.

Voor het vergroten van het aantal doelgroepkinderen dat gebruikt maakt van het aanbod voorschoolse educatie (VE) zetten we in op een wijkgerichte aanpak voor het vergroten van het bereik en een toegankelijke voorschoolse educatie voor peuters in gezinnen met een inkomen tot 130% van het wettelijk sociaal minimum.
Voor een aantrekkelijkere werkstad voor onderwijsprofessionals zetten we in het bevorderen van zij-instroom, stimuleren anders organiseren, uitbreiding van lerarenbeurzen en Rotterdampas en verbetering van parkeren en beschikbare woningen voor leraren 

Het realseren van een beter en passender ondersteuningsaanbod voor kinderen en jongeren met een ondersteuningsbehoefte gebeurt door in samenwerking met scholen, hulpverleners en ouders beter begrip te krijgen van de oorzaken van thuiszitten en tot effectieve oplossingen te komen. Bovendien investeren we in de uitbreiding en ontwikkeling van innovatieklassen. Bovendien investeren we in de uitbreiding en ontwikkeling van innovatieklassen,. de schoolzorgteams en uitbreiding van het jongerenwerk op scholen.

Ter bevordering van de kwaliteit van het onderwijs werken we aan een betere en meer doelgerichte ondersteuning van scholen. Daarvoor stellen we subsidie beschikbaar aan scholen om de kwaliteit van het onderwijs te bevorderen op taal, lezen en rekenen en voor het verstevigen van educatief partnerschap tussen scholen en ouders/verzorgers. Met de uitvoering van de Mbo-werkagenda willen we de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en de samenwerking tussen de gemeente, mbo-scholen en het bedrijfsleven versterken.

Met beleid op Cultuuronderwijs bevorderen we dat alle leerlingen in Rotterdam de kans krijgen zich creatief en cultureel te ontwikkelen, ongeacht het schooltype. Cultuuronderwijs draagt bij aan de benodigde 21e-eeuwse vaardigheden om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving. 

Begrotingsprogramma's: Onderwijs, Sport en recreatie, Cultuur

Collegetargets: Collegetarget Een schil om de School 

 

SDG 6: Schoon water en sanitair

 

 

We stellen eens per 4 jaar een nota vervangingsinvesteringen en een nota onderhoud kapitaalgoederen op. Eens per 5 jaar schrijven we het gemeentelijk rioleringsplan (GRP). Het (vervangings-)onderhoud voeren we op tijd uit op basis van de vastgestelde nota’s en het GRP. Hierbij nemen we de thema’s circulair, duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie en participatie zoveel mogelijk mee. Hierbij maken we wijken groener, klimaatadaptiever en meer biodivers door extra groen en waterbergingen toe te voegen aan lopende buitenruimteprojecten, zoals rioleringsprojecten.

Rotterdam werkt in de waterketen nauw samen met de waterschappen en Evides aan het stedelijk watersysteem van de toekomst, klimaatbestendig en circulair. Waterschappen dragen formeel zorg voor de kwaliteit en kwantiteit van de binnenwateren, Rijkswaterstaat doet dat voor de Maas.

Begrotingsprogramma: Beheer van de stad

Collegetargets: Geen

 

SDG 7: Betaalbare en duurzame energie

 

 

Voor een duurzaam energiesysteem werken we aan de realisatie van  3,2 km2 zonnepanelen in 2026, 350 MW windenergie in 2025 (waarvan 300 MW in de haven) en een robuust, adaptief en slim energiesysteem van transport, opslag en distributie

In de bebouwde omgeving werken we aan energiebesparing en verduurzaming van de woningvoorraad en andere gebouwen. Het streven is dat er in 2028 geen corporatiewoningen en geen bezit van particuliere verhuurders een energielabel E, F en G heeft. Doel is bovendien geen fossiele energie in de woningvoorraad per 2050. Daarbij faciliteren we concernbrede en stadsbrede verduurzaming. 

De energietransitie in mobiliteit wordt bereikt door beperking van de uitstoot van schadelijke stoffen met voor 2026 als inzet 20% schone passages binnen de ring. Verder de invoering van de zero-emissiezone voor stadslogistiek binnen de ring van Rotterdam per 2025, verbetering en uitbreiding van de laadpaalinfrastructuur, inzet op emissievrij personenvervoer in 2040 en een verduurzaamd gemeentelijk wagenpark in 2030.

Voor een duurzame haven en industrie versnellen we walstroom en stimuleren de verduurzaming van scheepvaart. Doelstellingen die de gemeente nastreeft voor 2030: 90% van de roll-on roll-of, offshore, ferry’s, 100% van de cruiseschepen gebruikt walstroom, en dat geldt voor 90% van de grootste containerschepen. Ook wordt gewerkt aan elektrificatie, aanlanding Wind op zee en energiebesparing van de industrie.

Begrotingsprogramma: Energietransitie

Collegetargets: Geen

 

SDG 8: Eerlijk werk en economische groei

 

 

Ondernemers zijn van grote waarde voor Rotterdam. Ze dragen bij aan een duurzame en aantrekkelijke stad en haven, en zorgen voor banen voor de inwoners van Rotterdam en de regio. De gemeente ondersteunt het verdienvermogen van Rotterdam door optimale gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers, ondersteuning van bestaande mkb’ers bij de invoering van toekomstgerichte bedrijfsvoering en productieprocessen in het mkb en het faciliteren van innovatieve startende en groeiende ondernemers in het mkb zodat ze zich sterk kunnen ontwikkelen.

Voor een sterk ondernemersklimaat werkt de gemeente aan het bevorderen we de economische ontwikkeling van kansrijke sectoren, het versterken en spreiden van toerisme, horeca en hotels in de stad, het versterken van het investeringsklimaat door het aantrekken van bedrijven, congressen en talent en het faciliteren van een circulaire economie en energietransitie in stad en haven.

De sterke topsportpositie van Rotterdam willen we verzilveren voor de stad op sportief, economisch, toeristisch en maatschappelijk vlak. Met het cultuurbeleid willen wij een sterk en dynamisch cultureel klimaat realiseren zodat Rotterdam aantrekkelijk is voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Zo ist Rotterdam nu en op de lange termijn zowel nationaal als internationaal interessant als werk-, woon- en verblijfplaats, en als toeristische trekpleister.

Met een groeiend aantal inwoners en de economische opgaven waar we voor staan, neemt de ruimtebehoefte van economische functies toe. Tegelijkertijd is er ruimte nodig voor woningbouw, energietransitie, voorzieningen en natuur. De opgave is het behouden en creëren van ruimte voor werk en ondernemingen, en van werklocaties die klaar zijn voor de toekomst. Een goede combinatie draagt bij aan een aantrekkelijke stad voor ondernemers, inwoners en bezoekers. De gemeente zet in op aantrekkelijke winkelgebieden, innovatieve werkgebieden en toekomstbestendige werklocaties.

Via het WerkgeversServicepunt Rijnmond (WSPR) ondersteunt de gemeente zowel het mkb als grotere ondernemingen bij personele vraagstukken. Momenteel zijn er meer vacatures dan beschikbaar personeel. De gemeente stimuleert daarom werkgevers om op een pragmatische manier personeel te werven, bijvoorbeeld door meer te kijken naar competenties dan formele kwalificaties. Daarnaast brengt de gemeente werkgevers en werkzoekenden op diverse manieren bij elkaar en maakt informatie over elkaar inzichtelijk. De focus ligt daarbij op maatschappelijk cruciale beroepen en de drie grote transities waar onze regio momenteel mee te maken heeft: digitalisering, energietransitie en de overgang naar een circulaire economie.

Rotterdammers die praktische belemmeringen ervaren om stappen te zetten gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid, participatie en het vinden van werk, kunnen rekenen op hulp van de gemeente. Dat gebeurt bij voorkeur in combinatie met op werk en leren gerichte activiteiten. 

Rotterdammers in een kwetsbare situatie krijgen specifieke ondersteuning bij hun ontwikkeling. Het gaat om Rotterdammers met fysieke en/of psychische problematiek, jongeren, Rotterdammers met een licht verstandelijke beperking, ouderen, langdurig werklozen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie, statushouders en niet-uitkeringsgerechtigden. Om Rotterdammers met een arbeidsbeperking en/of langdurig werklozen aan het werk te helpen, zet Rotterdam Inclusief onder andere in op detachering van medewerkers met een SW- of Nieuw Beschut-indicatie bij reguliere werkgevers. We stimuleren werkgevers om meer aangepast werk te creëren voor onze doelgroep. Dat doen we door middel van het stimuleren van de beweging richting de impacteconomie, de Rotterdamse werkgelegenheidsparagraaf en social return. 

Begrotingsprogramma's: Werk en inkomen, Economische Ontwikkeling, Energietransitie, Sport en recreatie, Cultuur

Collegetargets:

  • Collegetarget naar 30.000 bijstandsuitkeringen
  • Collegetarget handhaven bedrijfsruimte

 

SDG 9: Innovatie en duurzame infrastructuur

 

 

Rotterdam verandert snel. Het aantal Rotterdammers stijgt en de stad groeit. Belangrijk is dat iedereen hier fijn kan leven, wonen, werken, leren, bewegen en recreëren. Hiervoor is een goede bereikbaarheid en doorstroming met gebruikmaking van nieuwe mobiliteitstechnologie nodig. De gemeente zorgt voor een gastvrij betaald parkeersysteem binnen de ring Rotterdam. Dat draagt bij aan een optimale verdeling van ruimte voor mobiliteit over alle Rotterdammers en bezoekers. Een modal shift naar ov en het creëren van snellere, directere verbindingen verbetert de stedelijke leefkwaliteit en vergroot de kansen op werk, onderwijs en sociale interactie. Met een nieuwe oeververbinding tussen Kralingen en Feijenoord en IJsselmonde, inclusief hoogwaardig openbaar vervoer en een nieuw treinstation bij Stadionpark verbeteren de beschikbaarheid van ov. Aan hoogwaardig openbaar vervoer wordt ook gewerkt door uitbreiding van capaciteit en frequentie van het bestaande Rotterdamse metronetwerk, evenals een hogere kwaliteit van tramlijnen.

Rotterdam richt zich op de onderdelen van de economie waarin Rotterdam (internationaal en nationaal) een onderscheidende positie heeft of kan innemen en die bijdragen aan de verandering van de economie. Het gaat om de verandering naar een klimaatneutraal en circulair haven-industrieel complex, invoering van de waterstofeconomie, een sterk Life Science & Health-cluster en de circulaire economie.

Innovatie wordt gestimuleerd door subsidiëring van de organisatie Erasmus MC Campus (Stichting Rotterdam Square). Deze stichting is de nieuwe spil die innovaties, wetenschap en bedrijven met elkaar verbindt en zo werkt aan een optimaal health tech-vestigingsklimaat in Rotterdam. De gemeente geeft invulling aan de ambitie om M4H te ontwikkelen voor innovatieve maakbedrijven die bijdragen aan de energietransitie, de circulaire economie en digitalisering. Samen met het Havenbedrijf Rotterdam zorgt de gemeente voor de juiste ruimtelijke randvoorwaarden. Verder stimuleert de gemeente het aanbod aan betaalbare werkruimtes voor innovatieve bedrijven in verschillende werkgebieden in de stad. Ondersteuning wordt geboden bij de aanleg van een excellente digitale infrastructuur door operationele samenwerkingsafspraken te maken met aanbieders voor de aanleg van glasvezel.

Voor wat betreft de bestaande infrastructuur wordt (vervangings-)onderhoud op tijd uitgevoerd op basis van de vastgestelde nota’s en het Gemeentelijk Rioleringsplan. Hierbij nemen we de thema’s circulair, duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie en participatie zoveel mogelijk mee. 

Begrotingsprogramma's: Stedelijke ontwikkeling, Economische ontwikkeling, Beheer van de stad, Energietransitie

Collegetargets: Geen

 

SDG 10 en 5: Ongelijkheid verminderen (SDG 10) en gendergelijkheid (SDG 5)

 

 

We willen discriminatie zoveel mogelijk voorkomen (acceptatie, kansengelijkheid) en de gevolgen ervan bestrijden (mentaal welzijn, emancipatie, empowerment). Het actieplan Samenleven beschrijft welke concrete acties er worden ingezet om discriminatie te bestrijden op leefgebieden als woningmarkt, arbeidsmarkt, veiligheid op straat, en waar nodig welke specifieke inzet gericht is op de verschillende discriminatiegronden.

Rotterdamse inburgeraars participeren maximaal in de samenleving (door opleiding voor burgers jonger dan 27 jaar of werk boven 27 jaar) en beheersen zo snel mogelijk de Nederlandse taal. We voeren de Wet inburgering uit op basis van de hiervoor bedoelde rijksmiddelen. Statushouders uit eerdere wetten worden, zoals alle andere Rotterdamse werkzoekenden, begeleid naar werk of een opleiding. Verbetering van taal- en rekenvaardigheden en digitale vaardigheden heeft als doel dat Rotterdammers vooruitgaan in gezondheid, werk, geld en persoonlijke ontwikkeling.

De gemeente richt zich er ook op dat Rotterdammers zich op alle levensterreinen zelfstandig kunnen redden, zo nodig met een beroep op familie, vrienden en buren. De gemeente zorgt voor passende ondersteuning en hulp voor Rotterdammers die dat nodig hebben. Verder bevordert de gemeente dat kinderen en jongeren kansrijk, veilig en gezond kunnen opgroeien.

In 2025 worden de activiteiten op het gebied van Digitale Inclusie voortgezet, zodat er steeds meer Rotterdammers bereikt worden en ze digitaal gelijke kansen krijgen. In samenwerking met verschillende partijen wordt gewerkt aan digitale geletterdheid en cyberweerbaarheid. Daarbij ondersteunen we verschillende initiatieven van sociale partners in de wijken om juist die Rotterdammers te bereiken die soms moeilijk te bereiken zijn en de hulp (apparaten, internet en training) zo hard nodig hebben.

Verder willen we bevorderen dat iedere Rotterdammer kunst en cultuur kan ervaren, beoefenen en beleven. Hierbij is van belang dat cultuur toegankelijk is voor iedereen. Met de regeling Lokale Culturele Programmering realiseren we in alle delen van Rotterdam meer actieve en receptieve cultuurdeelname voor en door bewoners, door een vraaggericht en voor iedereen toegankelijk aanbod van kunst en cultuur in heel Rotterdam te realiseren met oog voor het karakter van iedere wijk.

De gemeente stimuleert tot sportdeelname en begeleidt naar structureel sporten bij een sportaanbieder. Door onder andere inzet van schoolsportclinics, programma’s op Cruijff Courts en Krajicek Playground, verenigingen vitaal, toekomstbestendig en toegankelijk te maken en houden, starten van de ‘living lab’ voor mensen met een licht verstandelijke beperking, inzet van combinatiefunctionarissen, schoolsportverenigingen, swapgym én e-sports activiteiten. Dit doet de gemeente in het bijzonder voor jeugd, volwassenen van 45-65 jaar, ouderen, mensen met een lage sociaal economische status (SES) en mensen met een beperking of achterstand.

Begrotingsprogramma's: Armoede, schuldhulpverlening, inburgering en samenleving, Zorg, welzijn en wijkteams, Sport en recreatie, Cultuur

Collegetargets: Geen

 

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen

 

 

Doel is dat iedereen fijn kan leven, wonen, werken, leren, bewegen en recreëren in Rotterdam. Om de ruimtelijke kwaliteit van de stad te bewaken, is er welstandsbeleid (in de vorm van de Welstandsnota Rotterdam) en heeft Rotterdam de commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed in het leven geroepen. De gemeente levert, als toezichthouder op de basiskwaliteit van de bestaande woningvoorraad, in toenemende mate een bijdrage aan de toekomstbestendige stad. Dat begint bij een goede fundering. Het Funderingsloket levert hier een belangrijke bijdrage. In de rol als marktmeester op de particuliere verhuurmarkt stuurt de gemeente op goed verhuurderschap. Om een basisniveau van fysieke veiligheid en leefbaarheid te behalen of vast te houden is toezicht op het naleven van omgevingsrecht noodzakelijk.

Voor een goede groei en verbinding van de stad willen we bereiken dat binnenstedelijke groei de buitengebieden ontziet en meer draagvlak geeft voor bestaande voorzieningen in de stad. De gemeente zorgt voor voldoende woningen voor alle Rotterdammers, ongeacht hun financiële situatie. Het streven is wijken te creëren die deze diversiteit weerspiegelen, zodat iedereen er een thuis kan vinden en binnen dezelfde wijk kan doorstromen. Nieuwe bouwprojecten in de wijken dragen bij aan wijken voor iedereen. Nieuwbouwwoningen in het sociale segment en het middensegment worden vooral voor studenten, jongeren, ouderen en sociale stijgers gebouwd. Bij nieuwbouw is altijd aandacht voor duurzaamheid, voorzieningen in de buurt, een aantrekkelijke openbare ruimte, voldoende groen, mobiliteit/parkeren, werkgelegenheid, en sociale cohesie. Hoogwaardige architectuur en stedenbouw dragen bij aan de kwaliteit van de stad. De gemeente daagt zichzelf en de markt uit om met nieuwe woonconcepten te komen die inspelen op de veranderende bevolking met meer alleenstaanden en meer ouderen, zoals optoppen.
Er wordt gekeken naar nieuwe instrumenten die het goed functioneren van de woningmarkt bevorderen, zoals het uitsluiten van discriminatie en het betalen van redelijke huurprijzen.

Voor een fijn leven en verblijven in de delta realiseren we groene en blauwe verbindingen en worden rivieroevers verlevendigd. Er is ruim baan voor fietsers en voetgangers. In de hele stad, in het bijzonder in de binnenstad en bij ov-knooppunten, komt er meer ruimte voor voetgangers, fietsers en het ov. Dit zorgt voor een veiliger gevoel en ruimte voor ondernemers in de buitenruimte, zoals voor horeca. De komende jaren werken we aan de aanpak van 20 verkeersonveilige locaties. Meer ruimte geeft mogelijkheden de stad te verdichten, terwijl de gezondheid verbetert en de wijken prettig leefbaar blijven. Waar nodig en mogelijk hanteren we een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur als norm.

De ruimte die vrijkomt bij de mobiliteitstransitie kunnen we gebruiken voor kwaliteitsverbetering en vergroening. Dit draagt bij aan biodiversiteit en klimaatadaptatie. In ‘stenige’ stadswijken verbetert en vergroent de gemeente de openbare ruimte. Verder zorgt zij voor betere pleinen met meer groen en groeiruimte voor bomen, betere wateropvang en nieuwe groene locaties in de wijken. Dit zorgt voor koelere buitenruimte in de zomer, een gezondere leefomgeving en minder kans op wateroverlast bij hevige regenbuien. Tegelijkertijd biedt het meer leefruimte en verbindingen voor plant en dier.

Verbetering van de (milieu)kwaliteit van de leefomgeving gebeurt door geluidsoverlast, luchtvervuiling en bodemverontreiniging terug te dringen en de kans te beperken op en het effect van milieu-incidenten bij het werken met en vervoeren van gevaarlijke stoffen.

Rotterdam ambieert een schone stad te zijn door te werken aan het onder controle houden van de overlast door plaagdieren en het verminderen van naastplaatsingen in de 20 wijken die volgens de CROW-methodiek het slechtst scoren met gemiddeld 5 procentpunt (collegetarget). De aanpak van zwerfafval wordt voortgezet. De inzet is gericht op een gemiddelde van 90% B-schoonniveau, volgens de CROW-methodiek

Aan een mooie, diverse en uitnodigende openbare ruimte met een goed gespreid en toegankelijk recreatief aanbod wordt gewerkt door de uitvoering van 50 aansprekende klimaatadaptieve projecten in de openbare buitenruimte waarbij we onder andere groen en/of bomen toevoegen en buffers voor regenwater aanleggen. Hiermee beperken we hittestress, droogte en regenwateroverlast. De projecten worden waar mogelijk gekoppeld aan het (riool-)vervangingsprogramma. Groot onderhoud aan en vervangingen van areaal wordt zoveel mogelijk gecombineerd en integraal uitgevoerd teneinde de overlast tot een minimum te beperken. Bij vervangingsprojecten op speel- en sportplekken en recreatiegebieden wordt ingezet op een meer divers aanbod voor meerdere doelgroepen. Verder realiseren we jaarlijks 10 extra watertappunten en 50 extra bankjes en investeren we in de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mindervalide Rotterdammers door jaarlijks 10 slecht toegankelijke plekken in de buitenruimte aan te pakken.

Begrotingsprogramma’s: Bestaande stad, Beheer van de stad, Stedelijke ontwikkeling en Volksgezondheid

Collegetargets:

  • Collegetarget woningbouw
  • Collegetarget verminderen naastplaatsingen en zwerfafval
  • Collegetarget verbeteren verkeersveiligheid

 

SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie

 

 

We maken stapsgewijs de omschakeling van een lineaire naar een circulaire economie. Rotterdam Circulair draagt bij aan de transitie naar een groener, duurzamer, economisch veerkrachtiger, gezonder en schoner Rotterdam. 

In 2050 moet Rotterdam een stad zijn zonder afval. Om dat te bereiken moet de totale hoeveelheid afval afnemen en moeten Rotterdammers het huishoudelijk afval nog beter scheiden. In de Grondstoffennota staan de maatregelen om dit te stimuleren. Denk hierbij aan gebiedsgerichte communicatie-campagnes, de uitrol van gfe-wijkcontainers in hoogbouw, pop-up milieuparken (inclusief chemokar) enz.We stimuleren circulair hergebruik . Dit doen we door minder, langer, beter en opnieuw grondstoffen te gebruiken. We verbreden, verdiepen en stimuleren het verankeren van circulair denken en doen binnen de gemeentelijke organisatie en in de stad.

Vanuit het programma Economische ontwikkeling laten we het brede mkb meebewegen naar een schoon, innovatief en circulair ondernemerschap. Zowel het bestaande midden- en kleinbedrijf (mkb) als startende en groeiende bedrijven krijgt ondersteuning om zich voor te bereiden op de toekomst. Dit gebeurt door de organisatie van activiteiten voor en door ondernemers met als doel ondernemers te informeren, inspireren en activeren.

Begrotingsprogramma’s: Beheer van de stad, Economische ontwikkeling, Energietransitie

Collegetargets: Geen

 

SDG 13: Klimaatactie

 

 

We werken toe naar een klimaatneutraal en fossielvrij Rotterdam in en na 2050. Rotterdam draagt bij aan de landelijke reductienorm van 55% in 2030 en zet voor het stedelijk gebied in op minimaal 25% CO2-reductie in 2025 ten opzichte van 1990. Rotterdam houdt nauwgezet de voortgang en omvang bij van de plannen richting 2030. Ook meten we de jaarlijkse uitstoot op het gehele Rotterdamse grondgebied. Voor de haven ondersteunen we met allerlei innovaties de ambities van het Rijk voor reductie in 2030. Per 2040 moet het stedelijk verkeer in Rotterdam vrij zijn van uitstoot van schadelijke stoffen. Al deze doelen haalt Rotterdam alleen in samenwerking met de partners in de stad en de nationale inspanningen vanuit het Rijk. Met het oog op het klimaat en de volksgezondheid is het gehele gemeentelijke wagenpark in 2030 zonder uitstoot.

Voor het gemeentelijk vastgoed is het streven de kernportefeuille uiterlijk in 2027 te voorzien van geactualiseerde duurzame meerjarenonderhoudsplannen (DMJOP’s). De gemeente stuurt op verduurzaming van gemeentelijke bezittingen om zo bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Dit doen we met maatregelen die passend zijn bij het object dat verduurzaamd moet worden. Daarbij proberen we zoveel mogelijk energieneutraal te verduurzamen en waar mogelijk met een circulaire aanpak en door maatregelen zoals vergroening, waterberging en plaatsing van zonnepanelen. Op 1 mei 2024 lagen er in totaal 23.205 zonnepanelen op bezittingen van de gemeente Rotterdam.

De bijdrage van de concernhuisvestigingsplannen aan de CO2-ambities van de gemeente wordt met de CO2-prestatieladder bijgehouden. Omdat de gemeente van veel huurders geen inzicht heeft in het daadwerkelijke energieverbruik, houden we voor de energieprestaties van de gebouwen de energielabels bij.

Begrotingsprogramma’s: Energietransitie, Bestaande stad en Beheer van de stad

Collegetargets: Collegetarget CO2 reductie

 

SDG 14 en 15: Leven op het land (SDG 14) en leven in het water (SDG 15)

 

 

Rotterdam heeft aantrekkingskracht als stad en groeit. Steeds meer mensen willen hier (blijven) wonen. Om ‘goede groei’ mogelijk te maken werken we aan voldoende werklocaties en groen- en maatschappelijke voorzieningen, bijvoorbeeld door een groennorm op te nemen bij de eisen voor nieuwbouw. In een steeds drukkere stad is een prettige buitenruimte belangrijk. Daarom richten we ons op betere routes langs de rivieren, verlevendiging van de oevers door er functies aan toe te voegen, verbetering en vergroening van verbindingen tussen wijken en door wijken heen, zodat er aantrekkelijke routes ontstaan voor beweging, ontmoeting en recreatie.

Om fijn te kunnen leven in Rotterdam, maakt de gemeente de stad meer biodivers en groener. Daarom is de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit opgenomen in de Groenagenda. In ‘stenige’ stadswijken verbetert en vergroent de gemeente de openbare ruimte. Verder zorgt zij voor betere pleinen met meer groen en groeiruimte voor bomen, betere wateropvang en nieuwe groene locaties in de wijken. Dit zorgt voor koelere buitenruimte in de zomer, een gezondere leefomgeving en minder kans op wateroverlast bij hevige regenbuien. Tegelijkertijd biedt het meer leefruimte en verbindingen voor plant en dier. Voor vergroting van de bewustwording van en kennis over dierenwelzijn zetten we in op gecombineerde acties in overlappende beleidsvelden, zoals biodiversiteit, groenbeheer, plaagdierbeheersing en evenementen.

Begrotingsprogramma's: Stedelijke ontwikkeling, Energietransitie en Beheer van de stad

Collegetargets: Collegetarget 20 ha meer groen

 

SDG 16: Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten

 

 

Rotterdam is een veilige stad zijn waar iedereen zich welkom en thuis voelt. Samen met partners, bewoners en ondernemers werken we aan het minimaal handhaven van het huidige veiligheidsniveau en versterking waar het nodig is.

De samenleving verandert snel en wordt complexer. Rotterdam is een grote, internationale stad en gebeurtenissen in de wereld hebben in toenemende mate hier hun impact. Dreiging van terrorisme, gevoelde tegenstellingen tussen groepen, verstoringen in de openbare ruimte, incidenten met verwarde personen, ondermijnende criminaliteit en vuurwapengeweld vormen nieuwe uitdagingen en hebben effect op de veiligheid in de stad en op het gevoel van veiligheid van Rotterdammers. Ontwikkelingen kunnen elkaar bovendien versterken. In combinatie met verregaande digitalisering brengt dit nieuwe risico’s met zich mee. De volgende 5 opgaven staan centraal:

1.           Wijkveiligheid en veiligheidsbeleving

2.           Ondermijnende criminaliteit in stad en haven

3.           Cyberweerbaarheid van stad en inwoners

4.           Polarisatie, radicalisering en extremisme

5.           Jeugdoverlast en -criminaliteit

De gemeente levert passende, eigentijdse en betrouwbare dienstverlening, met oog voor de menselijke maat. Tevreden zijn over het contact met de gemeente is een belangrijke voorwaarde voor vertrouwen in de overheid. Op basis van signalen van Rotterdammers werkt de gemeente aan een steeds betere dienstverlening. Dit betekent inhoudelijke, duidelijke en begrijpelijke communicatie en het steeds verder verbeteren, ontwikkelen en innoveren van zowel de fysieke als digitale dienstverleningskanalen. Deze manier van werken draagt bij aan herstel van het vertrouwen in de overheid.

Zo zet de gemeente zich in om een betrouwbare en betrokken overheid te verwezenlijken voor alle Rotterdammers door grotere betrokkenheid van burgers, ondernemers en instellingen bij het bepalen van het gemeentelijke beleid, een betere aansluiting van het gemeentelijke beleid en de gemeentelijke activiteiten bij de opgaven in de wijken en zorgvuldige, betrouwbare en toegankelijke verkiezingen en referenda. Met Wijk aan Zet krijgen Rotterdammers meer invloed op wat er gebeurt in hun wijk. In Rotterdam zijn er 37 wijkraden en 2 dorpsraden. De wijk-/dorpsraad brengt bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties samen en luistert naar wat er speelt in de wijk. Dit brengen zij onder de aandacht bij de gemeente Rotterdam. Zo denken en beslissen bewoners en partners mee over wat in hun wijk nodig is.

Begrotingsprogramma's: Veiligheid, Dienstverlening, Bestuur, Overhead en Belastingen

Collegetargets:

  • Collegetarget veilig
  • Collegetarget tevredenheid concerndienstverlening
  • Collegetarget Wijk aan Zet

 

SDG 17: Partnerschappen om de doelen te bereiken

 

 

Samenwerken gebeurt al sinds vele tientallen jaren in diverse nationale en internationale samenwerkingsverbanden op de in voorgaande hoofdstukken aan de orde gekomen beleidsterreinen. Rotterdam is geen eiland: samenwerking is onmisbaar om de beleidsdoelstellingen en doorbraken te realiseren. Daarom wordt beleid gezamenlijk of in samenspraak met veel verschillende bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden gemaakt. Ook de uitvoering vindt vaak samen plaats. 

Zo wordt binnen het Nationaal Programma Rotterdam Zuid ingezet op verdere verbetering van het onderwijs, het ondersteunen van werkzoekenden en het verminderen van het aantal mensen in de bijstand, voor meer cultuuraanbod en het verbeteren van de woningvoorraad, zodat sociale stijgers ook op Zuid blijven wonen.

Op regionaal niveau wordt o.a. samengewerkt op milieugebied (DCMR), werkgelegenheid (de Arbeidsmarktregio), Veiligheid (VRR, veiligheidshuis), openbaar vervoer en economisch vestigingsklimaat (Metropoolregio Rotterdam Den Haag), groene ruimte (recreatiegebieden), jeugd, (jeugdhulp Rotterdam Rijnmond) en gezondheid (GGD Rotterdam Rijnmond).

Op hoger schaalniveau vindt de samenwerking plaats o.a. in G4 verband en als lid van de VNG en de VZHG (Vereniging Zuid-Hollandse gemeenten). Internationale samenwerking zit in de genen van onze havenstad. Rotterdam heeft al jaren een actief internationaal programma en onderhoudt wereldwijd contacten en relaties en behartigt daarbij onze belangen. Onder andere bij de Europese Unie. Verder werken we samen met zuster- en partnersteden, in netwerken als Eurocities (ontstaan in 1986 in Rotterdam), het Comite van de Regio’s, ICLEI, Global Resilient Cities, C40, U20 , EFUS (veiligheid) en TDA (transport decarbonisation alliance). Naast bestuurlijke inzet is Rotterdam ook op ambtelijk niveau (internationaal) actief en wordt Rotterdam als koploper op tal van terreinen gezien en gewaardeerd.