Begroting 2025

Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025

Paginanummer in website: 25

Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025

 

Inclusie en samenleving

Wie in Rotterdam woont is een Rotterdammer en hoort erbij. In Rotterdam staan we open voor alle mensen. Onze gedeelde identiteit als Rotterdammer is waar de gemeente zich op richt, met respect voor de verschillen. De principes uit de Grondwet en de beginselen van de rechtsstaat zijn leidend. In één Rotterdam zijn allen één en worden allen gelijk behandeld. Voor iedereen gelden dezelfde regels in dezelfde mate. Wij verlangen van iedereen om deze principes te kennen en te respecteren. Dit staat verder uitgewerkt in het Actieplan Samenleven in één stad 2024-2027 dat in oktober 2023 door de gemeenteraad is vastgesteld.

 

Armoede en schulden

In september 2023 stelde de gemeenteraad het beleidskader armoede en schulden 2023-2026 vast: ‘Rotterdam voor iedereen, Samen sterk tegen armoede en schulden’. Het beleidskader bestaat uit 10 doelen en bijbehorende acties. Een belangrijk thema waar meerdere doelen aan zijn gekoppeld, is vroegsignalering. Door vroegsignalering, aan de hand van datasignalen van vaste lasten, komt de gemeente in contact met Rotterdammers die geldzorgen hebben. Door zo vroeg mogelijk erbij te zijn, worden mogelijke ernstigere problemen voorkomen.

 

De gemeente ondersteunt (in)formele organisaties waar Rotterdammers zich vertrouwd genoeg voelen om het gesprek over hun geldzorgen aan te gaan. Daarnaast werkt de gemeente op verschillende manieren steeds meer samen met ervaringsdeskundigen om onze ondersteuning nog beter aan te laten sluiten op de behoefte van de Rotterdammers. Door de ondersteuning te bieden die past bij de behoefte, wordt voorkomen dat financiële problemen verergeren en Rotterdammers in een neerwaartse spiraal terechtkomen.

Ook het aanpakken van kinderarmoede heeft hoge prioriteit en raakt alle doelen van het beleidskader armoede en schulden. Er is daarom een integrale aanpak kinderarmoede tot stand gekomen. De gemeente stimuleert dat kinderen die opgroeien in armoede mee kunnen doen in de stad en hun talenten kunnen ontwikkelen. Dit draagt bij aan kansengelijkheid en aan het doorbreken van de vicieuze cirkel van armoede. Om dat te bereiken financieert de gemeente onder andere verscheidene organisaties die gezinnen met kinderen helpen bij de aanpak van hun (financiële) problemen en ondersteunt de gemeente gezinnen via inkomensondersteunende voorzieningen. De interventies gericht op gezinnen in armoede dienen effectief en goed onderbouwd te zijn. De integrale aanpak kinderarmoede is daarom tot stand gekomen door onder andere de opbrengsten van de leerstoel Kinderarmoede. In dit programma onderzoeken de bijzonder hoogleraar en de lector Kinderarmoede welke vorm van hulpverlening van gezinnen in armoede het meest effectief is.