Begroting 2025

Doel: Cultuur voor alle Rotterdammers

Paginanummer in website: 75

Doel: Cultuur voor alle Rotterdammers

 

Wat willen we bereiken?

  • De stad beschikt over een breed en aantrekkelijk cultureel aanbod voor een divers publiek.
  • Cultuur is voor alle Rotterdammers bereikbaar en toegankelijk. Alle Rotterdammers kunnen iets van hun gading vinden en kunnen meedoen.
  • Voldoende en kwalitatief goede voorzieningen en passend (laagdrempelig) aanbod in Rotterdamse wijken en een evenwichtige relatie tussen de wijkgerichte en stedelijke voorzieningen.

 

Wat gaan we daarvoor doen?

We willen bevorderen dat iedere Rotterdammer kunst en cultuur kan ervaren, beoefenen en beleven en daarmee cultuurparticipatie verhogen. Het is van belang dat cultuur toegankelijk is voor iedereen.

  • Dit doen we door een breder cultureel aanbod te creëren. De gemeente voert regelingen uit voor het ondersteunen van creatieve en culturele projecten van makers, platforms, organisaties en andere initiatiefnemers in de stad, zoals de projectsubsidieregeling. De daarmee ondersteunde projecten dragen bij aan de nabijheid van cultuur in de gebieden en aan innovatie en ontwikkeling in de culturele en creatieve sector. Om financiële ruimte te creëren stelt het college een aantal ambities bij. Dit betekent dat het budget voor de projectsubsidieregeling vanaf 2025 naar beneden gaat. Dit budget is bij de Voorjaarsnota 2023 aanzienlijk omhooggegaan. Het grootste deel van die plus blijft in 2025 overeind.
  • In het kader van Rotterdam Onbeperkt werken vrijwel alle musea en presentatie instellingen aan de toegankelijkheid van mensen met een cognitieve, fysieke of mentale beperking. Zij werken hierin samen met o.a. Humanitas. Ook stelt de gemeente in 2024 dankzij geld van het Rijk via een nieuwe regeling subsidie beschikbaar voor de ondersteuning van culturele activiteiten voor en door jongeren van 14 tot 27 jaar. Rotterdam steunt hiermee zoveel mogelijk initiatieven die de cultuurdeelname van jongeren en hun welzijn bevorderen.
  • We stimuleren binnen het Cultuurplan 2025-2028 het toetreden van nieuwkomers die met hun aanbod een aanvulling zijn op het huidige culturele aanbod. Dit doen we zowel door meer ruimte te bieden voor nieuwkomers, als door toepassing van de Impulsregeling., bedoeld om relatief nieuwe kunst- en cultuurorganisaties te stimuleren. 
  • In de Voorjaarsnota 2024 kondigde het college aan financiële ruimte te willen creëren. Een van de maatregelen daartoe was het stoppen van de Impulsregeling en Pitcher Perfect 010. Op 11 juli 2024 heeft de gemeenteraad de motie ‘Behoud Pitcher Perfect en Impulsregeling voor kunst & cultuur’ aangenomen. In deze motie vraagt de gemeenteraad het college in overleg met de Rotterdamse Culturele Basis en het Directeurenoverleg een oplossing te zoeken om de regelingen te kunnen behouden, of uiteindelijk een oplossing te vinden in de begroting. Ter uitvoering van deze motie blijft de Impulsregeling bestaan in de nieuwe cultuurplanperiode 2025 tot 2028, maar wel in gewijzigde vorm. Zoals aangekondigd in de Uitgangspuntennota 2025-2028 wordt er per cultuurplancyclus één aanvraagronde georganiseerd, waarbij de tweejarige subsidieperiode goed aansluit op een eventuele aanvraag daarna bij het Cultuurplan. De tweejaarlijkse regeling gaat hiermee terug naar één aanvraagronde per vier jaar. Wat Pitcher Perfect 010 betreft komt er in de tweede helft van 2024 een onderzoek hoe de succesvolle onderdelen van deze regeling een vervolg kunnen krijgen.  
  • Aan de structureel gesubsidieerde instellingen is een aanpak gevraagd op de 4 p's: programma, publiek, personeel en partners, genoemd in de Code Diversiteit & Inclusie. Voor de huidige Cultuurplanperiode wordt een inspanningsverplichting gevraagd. Voor de Cultuurplanperiode 2025 tot 2028 is de toepassing van de Code Diversiteit & Inclusie en de 4 p’s een basisvoorwaarde voor toelating. De plannen worden intensief gemonitord in accountgesprekken en door een lokale en landelijke evaluatie.
  • Makers en culturele organisaties ondersteunen we ook door inzet van andere financiering, namelijk de Rotterdamse Cultuurlening en Crowdfunding. Dit laatste doen we door tot 25% bij te dragen aan geselecteerde Rotterdamse projecten via Voordekunst. We geven ruimte aan nieuwe vormen van cultuur door CityLab010.
  • Het is belangrijk dat cultuur bereikbaar en toegankelijk is. Daarom is de Ruimtelijke Visie Cultuur 2028 ontwikkeld en vastgesteld in juni 2024. In deze visie is letterlijk in kaart gebracht waar de kansen en opgaven liggen voor cultuur. Ook draagt de nieuwe regeling Lokale Culturele Programmering vanaf 2025 bij aan een toegankelijk cultuuraanbod. Op grond van de aanbevelingen uit de evaluatie 2024 zijn hierin de volgende veranderingen doorgevoerd:
    • Een meer gelijkwaardige verdeling van het budget over alle inwoners van Rotterdam en extra inzet waar die nodig is om het bereik te verhogen. Dit is gebaseerd op behoeften die zijn vastgesteld aan de hand van data-analyses, wijkplannen en gebiedsanalyses.
    • Een inrichting waarbij één partij met netwerken in de verschillende Rotterdamse gebieden verantwoordelijk is voor de uitvoering van de regeling. Deze partij wordt eind 2024 bekend, 1 oktober 2024 was de deadline voor het doen van een aanvraag voor de periode 2025-2028.

Het doel van de regeling Lokale Culturele Programmering blijft hetzelfde: in alle delen van Rotterdam meer actieve en receptieve cultuurdeelname voor en door bewoners realiseren. Dit moet gestalte krijgen door een vraaggericht en voor iedereen toegankelijk aanbod van kunst en cultuur in heel Rotterdam te realiseren met oog voor het karakter van iedere wijk.

  • Elke Rotterdammer moet iets van zijn gading kunnen vinden in een aantrekkelijk aanbod. We werken daarom met het culturele doelgroepenmodel. Dit model brengt in kaart welke doelgroepen de culturele instellingen bereiken. We zetten in op een verbreding van deze doelgroepen en specifiek op hoofdgroep Licht; de doelgroep die weinig tot geen cultuur bezoekt.
  • Met het plusprogramma ‘Maak mee in je Wijk’ onderzoekt de gemeente welke activiteiten en communicatie succesvol zijn in het bereiken van de hoofdgroep Licht. In de komende periode vindt een evaluatie plaats van dit Plusprogramma. Op basis daarvan komt er onderzoek naar de vorm die dit programma in de nieuwe Cultuurplanperiode krijgt. Hierbij wordt ook een koppeling met de Kennisagenda en Kenniswerkplaats gemaakt.
  • Kansengelijkheid: beleid op cultuuronderwijs moet bevorderen dat alle leerlingen in Rotterdam de kans krijgen zich creatief en cultureel te ontwikkelen, ongeacht het schooltype. Cultuuronderwijs draagt bij aan de benodigde 21e-eeuwse vaardigheden om te kunnen deelnemen aan de samenleving. We zetten daarom in op cultuuronderwijs dat structureel verankerd is in de schooldag, waaronder de dagprogrammering, en dat een brug slaat naar cultuurbeoefening in de vrije tijd. Dit gebeurt door duurzame samenwerkingsverbanden tussen de cultuur- en onderwijssector mogelijk te maken, door te sturen op kwalitatief en relevant aanbod, en door prestatieafspraken te maken met instellingen in het Cultuurplan die cultuuronderwijs als kerntaak hebben. Voorbeelden hiervan zijn de cultuurcoachregeling waarbij lesbevoegde kunstvakdocenten in dienst van een culturele instelling structureel lesgeven in het onderwijs, en het vierjarige programma Cultuureducatie met Kwaliteit waarbij gestuurd wordt op de ontwikkeling van voor de scholen relevant en kwalitatief hoogwaardig aanbod. Beide regelingen zijn overigens matchingsregelingen met het Rijk.

 

Hoe meten we dat?

Indicatoren Realisatie 2022 Realisatie 2023 Begroting 2024 Realisatie 2024 Raming 2025 Raming 2026 Raming 2027 Raming 2028
% Rotterdammers dat een bezoek  brengt aan Rotterdamse cultuur 86% 86%            

Toelichting indicatoren

% Rotterdammers dat een bezoek brengt aan Rotterdamse cultuur

De bron hiervoor is de Cultuurmonitor Rotterdam 2022. De meting vindt eens in de 4 jaar plaats. De volgende meting vindt plaats in 2026.

Andere metingen

  • Bezoek aan cultuur in 2022, in % van Rotterdammers. De bron hiervoor is de Cultuurmonitor Rotterdam 2022. In 2022 bracht 86% van de Rotterdammers een bezoek aan cultuur. 72% van Rotterdam bezocht gesubsidieerd cultuuraanbod.
  • Voor het begrotingsprogramma Cultuur wordt gewerkt met kwalitatieve doelstellingen die elke vier jaar worden geëvalueerd. Deze evaluatie speelt zich halverwege de beleidsperiode af. In de Evaluatie cultuurbeleid Rotterdam 2021-2022 worden kwalitatieve analyses van de meerjarenbeleids- en jaarplannen van de culturele instellingen gemaakt op onder andere de 4 p’s (programma, publiek, personeel en partners). Daarnaast worden er kwantitatieve data gebruikt om inzicht te geven in de stand van zaken van de doelstellingen. De volgende evaluatie over de jaren 2025 en 2026 wordt halverwege de nieuwe beleidsperiode gedaan in 2027.
  • Daarnaast zijn er enkele afzonderlijke evaluaties en rapportages:  
    • De Ruimtelijke Visie Cultuur (vastgesteld juni 2024). Deze visie dient als nulmeting voor onder andere cultuurparticipatie per wijk en fysieke afstandvan culturele voorzieningen.
    • Lokale Culturele Programmering is in 2024 geëvalueerd. Uit de evaluatie bleek dat er een hoge mate van tevredenheid is over de LCP-regeling bij alle betrokkenen. Enkele aanbevelingen om de regeling verder te optimaliseren zijn verwerkt in de nieuwe LCP-regeling. De uitvoering hiervan gaat in op 1 januari 2025.
    • Publieksbereik van de cultuurplaninstellingen aan de hand van het doelgroepenmodel van Rotterdam Festivals. Rapportage vindt elke twee jaar plaats.
    • Het Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam (KCR) monitort vanaf 2025 het aantal scholen dat cultuuronderwijs duurzaam hebben geborgd en het aantal culturele instellingen die structureel samenwerken met een of meerdere scholen. Daarnaast hanteren steeds meer scholen EVI – een landelijk zelfevaluatieinstrument waarmee scholen in het primair en voortgezet onderwijs het cultuuronderwijs op school kunnen monitoren en evalueren.
    • Cultuuronderwijs vormt een van de interventies van de collegetarget Schil om de School. Deze interventie betreft één project: de inzet van kunstvakdocenten om het lerarentekort in het primair onderwijs tegen te gaan.
    • Voortgangsrapportage Nationaal Programma Rotterdam Zuid  (NPRZ)
    • Evaluatie evenementenbeleid 2019-2022.