Begroting 2025

Doel: Duurzame haven en industrie

Paginanummer in website: 111

Doel: Duurzame haven en industrie

 

Wat willen we bereiken?

Versnellen walstroom en stimuleren verduurzaming scheepvaart

  • Versnelde invoering van walstroom en stimulering van verduurzaming in de scheepvaart. Kades in stedelijk gebied, voor binnenvaart en zeescheepvaart, krijgen deze coalitieperiode walstroom. Voor de binnenvaart is walstroom al goed beschikbaar; hier gaat het om walstroomvoorziening op locaties die nog ontbreken. Voor de zeescheepvaart gaat het om de Parkkade, Lloydkade en Wilhelminakade.
  • De wens is om op iedere locatie met een walstroom aansluiting een generatorverbod in te stellen: ‘Walstroom aan? Generator uit!’
  • Ondersteuning van innovatie in het varen op elektriciteit voor de binnenvaart, en het gebruik van waterstof en groene brandstoffen.
  • Doelstellingen die de gemeente nastreeft voor 2030: 90% van de roll-on roll-of, offshore, ferry’s, en 100% van de cruiseschepen gebruikt walstroom. Dat geldt ook voor 90% van de grootste containerschepen.  Als de EU de ambities omhoog bijstelt, doet Rotterdam dat ook.

Elektrificatie, aanlanding Wind op zee en energiebesparing industrie

  • Energiebesparing in de grote industrie in de haven aanjagen en opvolgen.
  • Infrastructuur en innovatie voor elektriciteit en stoom bevorderen.
  • Verdere inzet op aanlanding en landinfrastructuur bevorderen van grootschalige wind op zee voor de elektrificatie van het haven-industrieel complex (HIC) en de lokale productie van groene waterstof.
  • Infrastructuur en opslagcapaciteit op orde brengen van zowel elektriciteit als waterstofinfrastructuur.

 

Wat gaan we daarvoor doen?

Versnellen walstroom en stimuleren verduurzaming scheepvaart

  • Samen met het Havenbedrijf Rotterdam werken aan walstroomprojecten. De gemeente is aanjager voor de kades in stedelijk gebied. Oplossing van knelpunten, zowel in de ruimtelijke inrichting als financieel. Voor de kades in het havengebied is het Havenbedrijf Rotterdam de voortrekker en helpt de gemeente daarbij
  • Stimuleren van vergroening van de binnenvaart
  • We zorgen dat de grondstoffentransitie en de energietransitie in de haven zoveel mogelijk elkaar versterken.

Elektrificatie en energiebesparing industrie 

  • Rotterdam is onderdeel van het Groei door Reductie-project. Daarin krijgen bedrijven ambitieuze energiescans en monitoring van de voortgang die ze maken.
  • Samenwerking met DCMR en Deltalinqs voor kennisdeling op het gebied van energiebesparing. 
  • De gemeente gaat in gesprek met Stedin, Havenbedrijf en Deltalinqs voor uitbreiding van de infrastructuur voor elektriciteit en stoom en waar nodig faciliteren we aanlanding van windparken op zee in de haven en op de tweede Maasvlakte.

 

Hoe meten we dat?

Indicatoren Nulmeting  2022 Realisatie 2023 Begroting 2024 Realisatie 2024 Raming 2025 Raming 2026 Raming 2027 Raming 2028
Walstroom 1 Geen walstroom aan de Park- Lloyd- en Wilhelminakade Geen 5x Lloydkade gerealiseerd Geen
Zal in 2025 volgen door vertraging.

Cruiseterminal gerealiseerd

Lloydkade gerealiseerd 

     
Walstroom 2 0 van de 8 2 ligplaatsen offshore opgeleverd 4 van de 8 2 ligplaatsen offshore opgeleverd 8 van de 8      
Walstroom 3 0% van de plannen Voucherregeling gestart, 1 maatwerksubsidie verleend 50% van de plannen Voucherregeling gestart, 1 maatwerksubsidie verleend 100% van de plannen      

Toelichting indicatoren

In de uitwerking van het programma Energietransitie komt een concrete indicator op het jaarlijks aantal of de kwaliteit van de aangevraagde vergunningen in het Versnellingshuis.    

Specifieke versnelling van de aanleg van drie types walstroom, waarbij ook de inzet van Havenbedrijf Rotterdam en partijen in de haven essentieel is:    

Walstroom 1 

Eind 2026 zijn er aan stedelijke kades walstroomvoorzieningen voor zeeschepen gerealiseerd: een ligplaats voor een cruiseschip aan de Wilhelminakade, zes ligplaatsen aan de Parkkade, vijf ligplaatsen aan de Lloydkade;    

Walstroom 2 

Eind 2026 zijn er walstroomvoorzieningen gerealiseerd voor de grootste zeeschepen: drie ligplaatsen voor ‘deep sea’-containerschepen, drie ligplaatsen voor ferry’s en twee ligplaatsen voor offshore-schepen. Alle container- en ferryterminals moeten voor 2030 walstroomfaciliteiten hebben. Het is nog onzeker welke van deze vóór 2026 walstroom krijgen en welke tussen 2026 en 2030. De aantallen zijn ambitieus maar haalbaar.    

Walstroom 3 

Voor alle ligplaatsen in de Rotterdamse haven komt er een plan van aanpak voor de versnelling van walstroom voor 2024 tot 2030. Rotterdam stimuleert versnelling van de aanleg op verschillende manieren:  

  • beleid: we onderzoeken hoe een generatorverbod geïmplementeerd kan worden in de bestaande regelgeving. Hieruit volgt een voorstel om dit beleid te implementeren. 

  • partijen die walstroom willen ontwikkelen worden krijgen extra advies en ondersteuning bij het complexe vergunningentraject. 

  • inventarisatie en analyse van alle ligplaatsen in de haven  

  • selectie van ligplaatsen voor het eerste uitvoeringsplan   

  • en vervolgens uitgifte van vouchers voor quickscans, instelling van generatorverboden en nieuwe maatwerksubsidies.