Begroting 2025

Doel: Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Paginanummer in website: 122

Doel: Aansluiting onderwijs jeugdhulp

 

Wat willen we bereiken?

Het realiseren van een beter en passender ondersteuningsaanbod voor kinderen en jongeren die dat nodig hebben. We streven naar een onderwijslandschap waarin elk kind en elke jongere, ongeacht hun specifieke behoeften, de juiste ondersteuning ontvangt om deel te kunnen nemen aan onderwijs en zich te kunnen ontwikkelen.

 

Wat gaan we daarvoor doen?

Om het doel te bereiken, zetten we in op de volgende maatregelen: 

  • Taskforce thuiszitters
    De taskforce thuiszitters richt zich op vermindering van het aantal thuiszitters. Samenwerking met scholen, hulpverleners en ouders moet leiden tot beter begrip van de oorzaken van thuiszitten en tot effectieve oplossingen. Met gepersonaliseerde plannen, intensieve begeleiding en samenwerking met lokale instanties, streven we ernaar om thuiszitters terug te leiden naar passend onderwijs.
     
  • Taskforce dekkend netwerk
    Daar waar vanuit de taskforce thuiszitters blijkt dat het aanbod niet toereikend is voor de vraag, komt de ‘taskforce dekkend netwerk’ in actie om dit aanbod te realiseren. De taskforce dekkend netwerk richt zich op het in beeld brengen van knelpunten in de toeleiding en het aanbod en het vinden van oplossingen om de wachtlijsten voor gespecialiseerd onderwijs te verminderen. We doen dit vanuit de urgentie, maar altijd in combinatie met een plan voor de lange termijn.
     
  • Stimuleren innovatieklassen 
    We investeren in de uitbreiding en ontwikkeling van innovatieklassen. Deze schoolklassen ontvangen intensieve ondersteuning en gepersonaliseerd onderwijs voor kinderen en jongeren met ondersteuningsbehoeften. Op maat gemaakte leermethoden, ondersteunend (zorg)personeel en gespecialiseerde leraren creëren een omgeving waarin deze leerlingen succesvol kunnen leren en groeien. Een subsidieregeling is hiervoor in ontwikkeling.

Met deze maatregelen zetten we in op een fundamentele verbetering van het ondersteuningsaanbod voor kinderen en jongeren met een ondersteuningsbehoefte.

 

Hoe meten we dat?

Indicatoren Realisatie 2022 Realisatie 2023 Begroting 2024 Realisatie 2024 Raming 2025 Raming 2026 Raming 2027 Raming 2028
Plekken in de stad waar sprake is van een samenwerking tussen het regulier en gespecialiseerd onderwijs rondom expertise uitwisseling        0-meting maart 2024: 9     > 9  
Plekken in de stad waar sprake is van een innovatieklas       0-meting maart 2024: 2     > 2  

Toelichting indicatoren

Samenwerking regulier en gespecialiseerd onderwijs rondom expertise uitwisseling

  • In 2027 zijn er meer samenwerkingsafspraken gemaakt tussen scholen in het regulier en het gespecialiseerd onderwijs rondom expertise-uitwisseling dan in 2024. We willen het aantal samenwerkingen/initiatieven laten groeien en daarom werken we aan een voorstel om regulier en gespecialiseerd onderwijs beter/meer samen te laten werken. De meting vindt één keer per jaar plaats en wordt opgenomen in de jaarstukken 2024.

Innovatieklassen

  • In 2027 zijn er meer innovatieklassen dan in 2024. Om het aantal innovatieklassen te stimuleren wordt een subsidieregeling ontwikkeld. De meting vindt één keer per jaar plaats en wordt opgenomen in de jaarstukken 2024.