Begroting 2025

Doel: Vergroten doelgroep bereik

Paginanummer in website: 120

Doel: Vergroten doelgroep bereik

 

Wat willen we bereiken?

Het vergroten van het aantal doelgroepkinderen dat gebruikt maakt van het aanbod voorschoolse educatie. Dit doel weerspiegelt ons streven naar een inclusieve educatieve omgeving, waarin elk kind, ongeacht achtergrond, gelijke toegang heeft tot kwalitatief onderwijs en de bijbehorende kansen.

 

Wat gaan we daarvoor doen?

Om het doel te bereiken, zetten we in op de volgende maatregelen:

  • Een wijkgerichte aanpak voor het vergroten van het bereik
    We ontwikkelen een wijkgerichte aanpak en voeren deze in om het bereik van doelgroeppeuters te vergroten. Deze aanpak omvat nauwe samenwerking met lokale gemeenschappen, scholen en ouders om ervoor te zorgen dat het voorschoolse educatie-aanbod zo toegankelijk mogelijk is voor alle doelgroepkinderen. Door in te spelen op de specifieke behoeften en uitdagingen van elke wijk, willen we het aantal deelnemende kinderen aanzienlijk vergroten. We zijn gestart in drie gebieden: Prins Alexander, Feijenoord en Hoogvliet. In deze gebieden hebben onlangs verschillende activiteiten plaatsgevonden. Deze activiteiten waren deels gericht op professionals, om het netwerk in de gebieden te versterken en deels op ouders en hun kinderen.
     
  • Toegankelijke voorschoolse educatie voor peuters in gezinnen met een inkomen tot 130% van het wettelijk sociaal minimum
    Financiële drempels kunnen de toegang tot voorschoolse educatie beperken. Daarom zijn we in het NPRZ-gebied een pilot gestart. Daarin wordt voorschoolse educatie gratis aangeboden aan peuters met een indicatie uit gezinnen met een inkomen tot 130% van het wettelijk sociaal minimum. Het Rijk heeft hiervoor middelen toegekend en alle voorbereidingen zijn inmiddels afgerond. De regeling is vanaf augustus 2024 in werking in de gebieden Feijenoord, Charlois en IJsselmonde. Door deze financiële drempel weg te nemen, verwachten we een toename in de deelname van kinderen aan het ve-programma.

 

Hoe meten we dat?

Indicatoren

Realisatie

2022

Realisatie

2023

Begroting

2024

Realisatie

2024

Raming

2025

Raming

2026

Raming

2027

Raming

2028

Doelgroeppeuters met de indicatie Extra spelen en leren maken gebruik van het aanbod voorschoolse educatie (VE)             5% meer dan de 0-meting  

Toelichting indicatoren

Meer doelgroeppeuters met de indicatie ‘Extra spelen en leren’ maken gebruik van het aanbod voorschoolse educatie.

In 2027 maakt 5 procent meer doelgroeppeuters met de indicatie 'Extra spelen en leren' gebruik van de voorschoolse educatie, in vergelijking met 2024. Monitoring vindt eens per jaar plaats. 

Het nieuwe dashboard Jonge Kind, de monitor voor de voorschoolse educatie (ve-monitor), is gestart in het eerste kwartaal van 2024. Deze ve-monitor geeft een preciezer informatiebeeld van de ve-cijfers, zodat hierop sneller en beter is te sturen. Op dit moment leveren ve-instellingen en het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) data aan voor deze monitor. Vanwege de start duurt het nog een paar maanden om alle data te verzamelen en dan een goed inzicht te krijgen. De verwachting is dat er in oktober 2024 een betrouwbare 0-meting kan worden gedaan. Deze 0-meting wordt opgenomen in de jaarstukken van 2024.