Begroting 2025

Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025

Paginanummer in website: 152

Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025

 

Groenagenda

De Groenagenda is de aanpak om deze collegeperiode, net als in de vorige, 20 hectare meer groen in de stad te realiseren. De gemeente werkt aan extra groen, aanpassing aan de klimaatverandering in de stad (programma Rotterdams Weerwoord), biodiversiteit en groenblauwe verbindingen met inbegrip van de rivieroevers.

Van het actieplan Rotterdam gaat voor Groen: de groenagenda 2023-2026 is de Voortgangsrapportage 2023  begin 2024 ter informatie aangeboden aan de gemeenteraad.

Via deelname aan het recreatieschap Rottemeren werkt de gemeente aan de realisatie van het Ontwikkelplan Landschapspark de Rotte. Dit landschapspark omvat de hele Rotte, van oorsprong tot dam. Onderdelen van het landschapspark zijn de recreatiegebieden van het recreatieschap Rottemeren. 

De aanpak van de Rotterdamse Rotte omvat het Rotterdamse deel van het landschapspark. Dit deel van het park vormt een belangrijke groenblauwe verbinding tussen de stad en het omliggende landschap. Het programma draagt bij aan sterkere groene routes langs en naar de Rotte, een grotere levendigheid en meer waterrecreatie op en langs de rivier. Tezamen werken Rotterdam en het recreatieschap Rottemeren aan de ontwikkeling van Landschapspark De Rotte als aantrekkelijk gebied voor de bewoners van de regio, de Rotterdammers en bezoekers ‘van buiten.

 

Stadsprojecten

De komende jaren begint de uitvoering van de eerste stadsprojecten. Het doel is de stad mooier, beter en groener te maken. Ook komt er meer ruimte voor cultuur en buitenspelen. Verder zijn de projecten een vliegwiel voor woningbouw en een stimulans voor de lokale economie.

Bij de stadsprojecten en de uitvoering van de Visie op de Openbare Ruimte werkt de gemeente in samenhang met andere grote ontwikkelingen, zoals de Groei van de Stad, de energietransitie, klimaatadaptatie (Rotterdams WeerWoord) en de groei naar een circulaire economie.

 

Milieu

De ambities van het college voor groei, woningbouw en transitie van de haven maken de milieuvraagstukken groter en complexer. De gemeente ontkomt er niet aan om bouwplannen te ontwikkelen voor locaties die nu nog milieubelast zijn, zoals bij snel-, spoor- en vaarwegen, en bij haven- en industrieterreinen. Daarbij komt dat in de periode dat de haven in transitie is nieuwe en bestaande initiatieven tegelijkertijd fysieke ruimte en milieuruimte nodig hebben. Daarnaast ligt in de buurt van de haven het stikstofgevoelige Natura 2000-gebied.

Het is duidelijk dat er grote opgaven liggen voor luchtkwaliteit, geluidhinder, bodemvervuiling en veiligheid, zoals werk met en vervoer van gevaarlijke stoffen. Milieuaspecten worden bij planontwikkelingen vroeg in beeld gebracht.

 

Omgevingsvisie

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet heeft grote gevolgen voor het ruimtelijk beleid. De invoering van de Omgevingswet is een opgave voor de hele organisatie. De opgave richt zich op de vier maatschappelijke doelen van de wet. Een belangrijke opgave is het voorsorteren op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Een van de vereisten in de wet is dat elke gemeente een omgevingsvisie opstelt voor het eigen grondgebied.

De Omgevingsvisie Rotterdam is in december 2021 vastgesteld als levend document. De omgevingsvisie wordt zo nodig geactualiseerd en aangepast op basis van nieuwe inzichten, trends en ontwikkelingen en als de voortgang in de uitvoering daartoe aanleiding geeft. In 2023 bereidde de gemeente een eerste herziening van de omgevingsvisie voor. Daarin is de ontwikkeling van de Oostflank vastgelegd, inclusief het voorkeursalternatief van de MIRT-verkenning oeververbindingen regio Rotterdam voor een stadsbrug. MIRT is het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport.

De gemeenteraad heeft opdracht gegeven om op basis van de ruimtelijke stedelijke ambities uit de Omgevingsvisie Rotterdam én het coalitieakkoord programma’s en projecten te ontwikkelen voor de huidige collegeperiode en verder. Hiervoor komt er een Uitvoeringsstrategie Omgevingsvisie. Daarin staat de prioritering, fasering en samenhang beschreven voor de uitvoering van de ambities uit de Omgevingsvisie Rotterdam. Zo geeft de Uitvoeringsstrategie Omgevingsvisie langjarig richting aan het beschikbare geld, de gemeentelijke capaciteit en de inhoudelijke focus, om te komen tot ‘Goede Groei’. Een eerste versie van de Uitvoeringsstrategie Omgevingsvisie is eind 2024 gereed.

Voor het NOVEX-gebied Rotterdamse haven is als vervolg op het ontwikkelperspectief van december 2023 afgesproken om de Omgevingsvisie Rotterdam te actualiseren.

Tot slot werkt de gemeente een kader uit voor monitoring en evaluatie van de omgevingsvisie. Dit kader helpt om overzicht en regie te houden op de groei van de stad. De gemeenteraad stelt het kader vast.

 

Mobiliteit

De komende jaren is de inzet op mobiliteit en verkeer, en op vervoer gericht op enkele beslissende stappen die de stad veranderen. De gemeente maakt de drie stadsgebieden Noord (Oude Noorden, Agniesebuurt, Liskwartier), Centrum (Oude Westen) en West (Middelland en Nieuwe Westen) autoluwer. Dit moet de verkeersveiligheid en doorstroming verbeteren. Binnen de gehele Ring Rotterdam komt er betaald parkeren. Met de gemeentelijke partners kiest de gemeente een van de uitvoeringsvarianten van een nieuwe oeververbinding. Zo komt er meer ruimte in de stad en komen er mogelijkheden voor stedelijke groei en verdichting, zonder dat dit leidt tot meer verkeersopstoppingen en de stad verliest aan aantrekkelijkheid.

 

Wonen

De gemeenteraad heeft de Woonvisie op 14 maart 2024 vastgesteld. De basis hiervoor was het Woonakkoord dat de raad begin 2023 heeft gesloten. De Woonvisie is uitgewerkt in een koers tot en met 2040 en in een uitvoeringsprogramma dat de nadruk legt op de uitvoering in de komende vijf jaar.

We spelen in de Woonvisie in op de actuele opgaven. De ambitie formuleren we daarom als volgt:

  1. Rotterdam is een betaalbare stad voor iedereen.
  2. Rotterdam is een diverse en inclusieve stad.
  3. Rotterdam als innovatieve woonstad, met lef.

De ambities zijn onderverdeeld in 4 pijlers:

Pijler 1: Meer en betaalbare woningen;
Pijler 2: Toekomstbestendige woningen en vitale wijken;
Pijler 3: Huisvesting van aandachtsgroepen;
Pijler 4: Betere positie op de woningmarkt.

Het programma Stedelijke Ontwikkeling zet zich vooral in op de pijlers 1 en 3. De pijlers 2 en 4 komen terug binnen het programma Bestaande Stad. Daarnaast komen de pijlers 3 en 4 in samenwerking met programma Zorg, Welzijn en Wijkteams. 

De doelstelling is te beginnen met de bouw van 12.500 – 14.500 woningen in de periode juli 2022 tot december 2025. De nadruk ligt op woningen voor studenten, sociale stijgers, mensen met een middeninkomen en ouderen. Hiervoor is in 2023 in ‘Doorbouwmaatregelen 2023 – 2026’ een set maatregelen vastgesteld.

Het is steeds belangrijker dat huur- en koopwoningen betaalbaar zijn. Er komen dan ook meer betaalbare nieuwbouwwoningen met de verdeling: 20% sociaal, 35% middensegment, 30% hoger segment en 15% topsegment. Stapsgewijs past de gemeente de verdeling voor nieuwbouw aan naar 25% sociaal, 40% middensegment, 20% hoger segment en 15% topsegment. Daardoor groeit het aandeel betaalbare woningen naar 65% (nu 50%).

 

NOVEX-gebied Rotterdams havengebied

Gemeente Rotterdam is samen met vier ministeries, de provincie Zuid-Holland en het Havenbedrijf Rotterdam initiatiefnemer voor het werken aan een toekomstbestendig Rotterdamse haven. Daarmee spelen zij in op de opgaven en kansen die de energie- en grondstoffentransitie biedt voor de Rotterdamse haven, in samenhang met de maatschappelijke opgaven in de omgeving van de haven. In een programmatische aanpak krijgt dit de komende periode een verdere uitwerking tot een concrete uitvoerings- en investeringsagenda. Ook komt er een actualisering van de instrumenten voor ruimtelijk beleid, waaronder de Omgevingsvisie Rotterdam en de Rotterdamse Havenvisie.