Begroting 2025

Doel: Integraal ontwikkelen van de stad

Paginanummer in website: 153

Doel: Integraal ontwikkelen van de stad

 

Wat willen we bereiken?

Werken met de Omgevingswet en uitvoering geven aan de doelen van de Omgevingsvisie

  • In de Omgevingsvisie Rotterdam staan opgaven voor de stad. De koers en hoofdkeuzes geven richting aan hoe de gemeente op deze opgaven inspeelt.  Uitwerking van deze doelen gebeurt in samenspraak met bewoners, ondernemers en gebruikers van de stad. Hierbij hoort ook het contact met de hogere overheden, met verbanden als de G4 en met de Verstedelijkingsalliantie.
  • Vanuit hogere overheden – Rijk en provincie - komt veel nieuwe regelgeving en omgevingsbeleid. In de twee uitwerkingen van de nota Ruimte van het Rijk voor deze regio, de NOVEX-haven en NOVEX Zuidelijke Randstad, komen diverse rijksprogramma’s en rijksbeleid samen. Beide uitwerkingen bundelen losse sectorale ambities tot een samenhangend, geïntegreerd geheel dat richting geeft aan verdere ontwikkelingen. Beide NOVEX-uitwerkingen hebben verder een directe relatie met toegekend geld van het Rijk voor de MIRT-verkenning Oude Lijn en de nieuwe Stadsbrug.

Een zo gunstig mogelijke balans vinden tussen maatschappelijke opbrengsten en financieel resultaat

  • De gemeente krijgt geld door bijvoorbeeld grond te verkopen, erfpacht om te zetten of een bestemmings- of omgevingsplan aan te passen. Dit geld kan de gemeente gebruiken voor nieuwe plannen. Soms neemt de gemeente met lagere opbrengsten genoegen, als dat een maatschappelijk doel dient, zoals het bouwen van meer betaalbare woningen.

Voorbereiding en uitvoering geven aan gebiedsontwikkelingen

  • Plannen maken voor elk gebied en wijk en waar nodig nieuwe ontwikkelingen in gang zetten en voorbereiden. Dit gebeurt samen met bedrijven en andere organisaties volgens de stappen in het Besluitvormingsmodel Ruimtelijke Ontwikkeling. In de wijken komen de opgaven rond wonen, werken en verblijven samen. De uitvoering gebeurt in samenspraak met de stad.

 

Wat gaan we daarvoor doen?

Omgevingswet

  • Werken vanuit de Omgevingswet met de vastgestelde Omgevingsvisie Rotterdam en het maken van een Uitvoeringsstrategie Omgevingsvisie, gekoppeld aan meerjarige investeringen. Medefinanciering zoeken bij andere partners en overheden.
  • De Omgevingsvisie Rotterdam actualiseren of herzien. Dat is voor de eerste keer gebeurd in 2023. Waar nodig trekt de gemeente samen op met anderen.
  • De gemeente werkt een kader uit voor monitoring en evaluatie van de Omgevingsvisie Rotterdam. Dit kader helpt om overzicht en regie te houden op de groei van de stad. De gemeenteraad stelt het kader vast.

Balans maatschappelijke opbrengsten en financieel resultaat

  • Starten van ruimtelijke ontwikkelingen zoals Merwehaven en Parkhaven en daarop sturen door gemeentelijk grondbeleid. Afhankelijk van de situatie is dit verwerving, Wet voorkeursrecht gemeente (Wvg), onteigening, verkoop, sanering, bouwrijp maken en inrichten van gronden. Passief sturen door contractbeheer en de markt uitdagen om nieuwe ontwikkelingen te realiseren en te financieren die passen bij de gemeentelijke prioriteiten.
  • Vertalen van gemeentelijke ambities naar grondexploitaties (onder andere Merwehaven en Parkhaven). De sturing geschiedt via de eigen grondexploitaties op Goede Groei. Veel ontwikkelingen vinden plaats op grond die niet in eigendom is van de gemeente, zoals in Brainpark en Stadsdriehoek. Daarom stroomlijnt de gemeente deze initiatieven. Samen vormen de gemeentelijke en particuliere ontwikkelingen de verstedelijkingsopgave.
  • De gemeenteraad krijgt hierover verschillende rapportages, zoals de Monitor Grondexploitaties.

Voorbereiding en uitvoering geven aan gebiedsontwikkelingen

  • Met project- en gebiedsontwikkelingen willen we de gemeentelijke doelen in het ruimtelijke domein realiseren. Het in juni 2024 vastgestelde ruimtelijk besluitvormingsmodel borgt een goede afweging van diverse mogelijkheden voor een goede groei van de stad. Die afwegingen maken we samen met Rotterdammers, Rotterdamse bedrijven en andere stakeholders.
  • In samenhang met de woningbouw werken aan voldoende werklocaties (programma Economische Ontwikkeling) en groen- en maatschappelijke voorzieningen (programma Maatschappelijke Ontwikkeling) om ‘goede groei’ mogelijk te maken, bijvoorbeeld door een groennorm op te nemen bij de eisen voor nieuwbouw.
  • We werken aan grote en kleine project- en gebiedsontwikkelingen. Grote projecten zijn de Kop van Zuid, Katendrecht, Rotterdam Central Distict XL, de Kleine Kernen, Nieuw Kralingen, ZoHo (Zomerhofkwartier), Schiehaven Noord, Spaanse Polder, Motorstraatgebied, Rijnhaven en Merwe4havens. Aan de Oostflank gaat het om Alexanderknoop en Brainpark, en verder om Feyenoord City, Hart van Zuid en Van Nelle Knoop. Daarnaast lopen tal van kleine projecten om bestaande buurten en wijken te versterken, marktinitiatieven als de Kaai en Rise, en tot slot wordt gewerkt aan de stadsprojecten. 
  • Voor de realisering van veel gemeentelijke doelstellingen is ruimte nodig. De ruimte in de stad wordt schaarser, en dat geldt ook voor het beschikbare geld en de beschikbare capaciteit. Nutsvoorzieningen, zoals stroomleverantie, staan onder druk door netcongestie. Tegelijk wordt de stad aantrekkelijker voor investeerders. Er is een stroom aan nieuwe initiatieven uit het bedrijfsleven en voor nieuwe woningen. Goede groei van de stad vraagt dus om het maken van keuzes. Daarvoor is een stevige ruimtelijke regierol voor de gemeente Rotterdam noodzakelijk.
  • Samenwerking is essentieel in het realiseren van goede groei. De gemeente werkt samen met Rotterdammers, bedrijven en andere betrokkenen. Met ondernemers aan de Piekstraat is bijvoorbeeld een ontwikkelvisie opgesteld. Met bewoners en de Cruise Terminal is gewerkt aan walstroom voor cruiseschepen en aan een vlotte afhandeling van toeristen. Bij het bouwakkoord 2024 waren veel belanghebbenden betrokken, met de wooncorporaties zijn prestatieafspraken gemaakt en in 2024 is het plan van aanpak voor duurzaam doorbouwen uitgewerkt met wooncorporaties, adviseurs en verschillende bedrijven. 
  • Bouw van een nieuwe studentencampus. De gemeente dringt er bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Rotterdamse hogescholen en de TU Delft op aan hun verantwoordelijkheid te nemen voor het laten realiseren van huisvesting voor studenten uit binnen- en buitenland door het beschikbaar stellen van grond en door bijvoorbeeld te investeren in gemeenschappelijke ruimtes.

 

Hoe meten we dat?

Indicatoren

Realisatie

2022

Realisatie

cumulatief

t/m 2023

Realisatie

cumulatief t/m aug. 2024

 

Raming

cumulatief

 t/m 2024

Raming

cumulatief

t/m 2025

Raming 2026 Raming 2027 Raming 2028
Collegetarget bouw nieuwe woningen: Het college start in de komende drie en een half jaar met de bouw van 12.500 – 14.500 nieuwe woningen Van deze woningen (uitgezonderd tijdelijke woningen) behoort 20% tot het sociale segment en 35% tot het middensegment. Een uitzondering daarop zijn de tijdelijke woningen.

1.506

(17% sociaal - 35% midden)

4.640

(24% sociaal - 28% midden)

5.661

(27% sociaal - 28% midden)

9.000-10.500

(20% sociaal – 35% midden) 

 

12.500-14.500

(20% sociaal - 35% midden)

Circa 4.000 per jaar

(25% sociaal – 40% midden) 

Circa 4.000 per jaar

(25% sociaal – 40% midden) 

Circa 4.000 per jaar

(25% sociaal – 40% midden) 

400 studentenkamers 0 394 600 1000 1.600      

Toelichting indicatoren

Nieuwe woningen

Tussen juli 2022 en augustus 2024 is gestart met de bouw van 5.661 woningen.

Dit aantal is als volgt opgebouwd:

  • Sociaal segment: 27% (1506 woningen)
  • Middensegment: 28% (1.561 woningen)
  • Hoger segment: 23% (1283 woningen)
  • Topsegment: 16% (892 woningen)
  • Onbekend segment: 6% (335 woningen)
  • Flexwonen: 84 woningen

Studentenkamers

Tot augustus 2024 is gestart met de bouw van 379 studentenwoningen aan de K.P. van der Mandelelaan en een transformatie aan de Noordsingel waarbij 15 studentenkamers worden gerealiseerd.

In 2024 is gestart met de transformatie Westblaak waar 176 zelfstandige en 30 onzelfstandige studentenwoningen worden gerealiseerd.

Daarnaast loopt de realisatie van ruim 1500 studentenwoningen met een verwachte  startbouwdatum in de huidige collegeperiode. Het gaat om de projecten Rush, Hoge Wiek, Hoofdweg 256, Toepad en een transformatie aan de Benthemstraat.