Begroting 2025
Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025
Paginanummer in website: 163Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025
Excessief geweld: zware schietincidenten / explosies
De inzet op de aanpak van dit fenomeen blijft onverminderd groot. In samenspraak met de gemeente Rotterdam en de deelnemers van het Vlaardingenoverleg (diverse regiogemeenten, politie en Openbaar Ministerie) werkt het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de inrichting van het landelijke overleg, het Strategisch Overleg Tegen Explosies (SOTE). Vanuit dit overleg wordt de aanpak samen met diverse departementen georganiseerd en versterkt.
Ook werkt de Erasmus Universiteit in overleg met het Vlaardingenoverleg aan de voorbereiding van een wetenschappelijk onderzoek naar Excessief Geweld en de aanpak ervan. De gemeente Rotterdam coördineert en faciliteert dit onderzoeksproject.
Controleren drugslabs/ cocaïnewasserijen in woningen
Na de explosie aan de Schammenkamp verkent de gemeente in nauw overleg met de driehoekpartners en experts van de DCMR en Veiligheidsregio of drugslabs en cocaïnewasserijen eerder zijn te traceren.
Het handhaven van de opiumwet is de verantwoordelijkheid van het OM en politie. Deze handhaving is onderdeel van een integrale aanpak op drugslabs en cocaïnewasserijen, waarin ook de gemeente een rol heeft. De gemeente is aanjager, verbinder en ondersteuner in de integrale aanpak. Uitgangspunt hierin is het weghalen van het gevaar van de drugslabs en cocaïnewasserijen – het brand-, explosie-, gewelds- en gezondheidsgevaar voor omwonenden door de aanwezige chemicaliën en de criminele productieprocessen. De aanpak is erop gericht de bevoegdheden zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten waardoor zowel de informatiepositie als de aanpak zelf verbetert.
Hiervoor verkent de gemeente de mogelijkheid tot het gebruiken van innovatieve middelen zoals e-noses (snel traceren van chemicaliën in de lucht), maar ook welke uitrusting en expertise er bij gemeentelijke professionals nog nodig is om goed en veilig te kunnen handelen als er een (vermoedelijk) drugslab aangetroffen wordt. Verder zet de gemeente in op de kennis van de Rotterdammer over dit onderwerp, zodat ook bewoners en ondernemers weten welke signalen ze moeten herkennen en waar ze dat kunnen melden.
Levendige stad
De voorbereidingen voor het B/C evenementenoverzicht 2025 starten begin september. Er vinden ook dit jaar weer veel A evenementen en 0 meldingen plaats in de stad. De laatste jaren is er een flinke toename te zien in het aantal bezwaarzaken op evenementen. Rotterdammers in bepaalde delen van de stad zijn het niet eens met de hoeveelheid evenementen in hun woonomgeving en maken bezwaar. Organisatoren geven ook aan dat de organisatie van evenementen steeds ingewikkelder wordt, niet alleen financieel, ook organisatorisch. Dit is terug te zien in de vergunningprocedure die steeds ingewikkelder is en langer verloopt. In 2024 zijn we begonnen met de actualisatie van de Nota Evenementenvergunningen, het streven is de geactualiseerde nota in 2025 vast te stellen.
Tweede fase campagne drugsgebruik
De tweede fase van de campagne drugsgebruik loopt door in het jaar 2025.
Toezicht en handhaving
Wijkhandhaving
In 2025 zet de werving, ontwikkeling en rol van wijkhandhaver verder door om in elke wijk te kunnen voorzien van wijkhandhavers. Handhavers zijn zo zichtbaar en benaderbaar mogelijk. Per wijk wordt getoetst welke aanpak het meest effectief is om een wijkhandhavers als vast gezicht en aanspreekpunt in te zetten: inzet op straat op via een wijkhub. In enkele wijken vinden vanuit de wijkhub maandelijks inloopspreekuren plaats. Communicatie hierover wordt ingezet op een manier die past bij de wijk. Via een opleidingsmodule ‘wijkgericht werken’ wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van de benodigde vaardigheden.
Handhaving op het water
In 2025 wordt onderzocht welke mogelijkheden er binnen de formatie van Stadsbeheer Toezicht en Handhaving zijn voor nautische handhaving tijdens en buiten het vaarseizoen, dat van april tot en met september loopt. Er vindt waar mogelijk al nautische inzet plaats maar dit sluit onvoldoende aan op de vraag naar handhaving op en rond het water. Afhankelijk van de inzet en ervaringen van deze handhaving in 2025, wordt onderzocht wat de inzetbehoefte is vanaf 2026 en hoe deze inzet gerealiseerd kan worden.