Begroting 2025
Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025
Paginanummer in website: 193Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025
Zorg
Het college heeft opdracht gegeven met maatregelen te komen voor een toekomstbestendig zorgstelsel van Rotterdam. Deze bestuursopdracht Zorg moet leiden tot beperking van de groei van het beroep op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. De gemeente blijft hierover in gesprek met bewoners en zorgaanbieders in de jeugdzorg, de thuiszorg en de Wmo. Het integraal plan ‘Passende Zorg voor Heel de Stad’ is een aanvulling op het bestaande beleidskader ‘Heel de Stad': met deze aanvullingen op het beleid blijft de gemeente de uitgangspunten van ‘Heel de Stad’ hanteren, maar passend binnen de beperkte arbeidscapaciteit en middelen. Met het oog hierop is ook inzet op preventie van Zorgfraude een belangrijk punt. Ook in regionaal verband (binnen de GRJR), worden er stijgende kosten gezien bij de specialistische jeugdhulp. Daarom is er ook een Regionale Bestuursopdracht Kostenbeheersing (RBOK) gestart. Samen met regiogemeenten en de jeugdzorgaanbieders werkt de gemeente Rotterdam aan het terugdringen van de kostenstijging.
Daarnaast hebben we in december 2023 een regioplan ‘Samen zorg voor Morgen’ ondertekend waarin we (als uitwerking van het landelijke Integraal Zorgakkoord/IZA) afspraken gemaakt hebben binnen de zorgkantoorregio (Zilveren Kruis, de zorgaanbieders en de gemeenten Rotterdam, Capelle a/d IJssel en Krimpen a/d IJssel). Op basis van dit regioplan verschijnt in tweede helft van 2024 een IZA-werkagenda 2024-2025, waarin verschillende maatregelen worden geprioriteerd en uitgewerkt. Daarbij wegen we ook welke rol het sociaal domein (en daarbinnen de gemeente) in de transitie van zorg kan nemen en wat daarvoor nodig is. Dit hangt ook samen met de uitwerking van het landelijke coalitieakkoord en de rijksbegroting 2025.
De landelijke Hervormingsagenda Jeugd vraagt een kwalitatieve verbetering van het jeugdstelsel en financiële houdbaarheid. Dit moet leiden tot minder inzet van individuele jeugdhulp en meer ondersteuning in de context van de jeugdige. Deze doelstelling hangt samen met het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming en de landelijke onderwijsagenda’s. De inhoudelijke beweging van de landelijke Hervormingsagenda Jeugd sluit grotendeels aan op de verandering die is beschreven in de meerjarige inkoopcontracten jeugdhulp. Via de Rotterdamse Bestuursopdracht Zorg (BOZ) en de Regionale Bestuursopdracht Kostenbeheersing (RBOK) werkt de gemeente aan de financiële houdbaarheid. Onderdeel daarvan is ook te kijken naar andere domeinen om de zorgkosten te verlagen bijvoorbeeld op het gebied van wonen.
Digitale inclusie
We leven in een wereld waar digitalisering toeneemt en invloed heeft op hoe we werken, leren en met gezondheid omgaan. Sommige mensen profiteren van deze ontwikkelingen maar anderen ervaren juist problemen door deze digitalisering. We willen gelijke kansen voor alle Rotterdammers, waarbij toegang tot digitale middelen en digitale vaardigheden belangrijk zijn. Meedoen in Rotterdam betekent namelijk ook digitaal meedoen. Om dat te bewerkstellingen zijn onder andere onderstaande initiatieven uitgevoerd:
- Rotterdam is een samenwerking gestart met Feyenoord en Microsoft om kinderen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs te leren omgaan met techniek en Artificial Intelligence (AI). Dit gebeurt in een speciaal leer- en ontwikkelcentrum genaamd Dreamspace, waar het ontwikkelen van digitale geletterdheid centraal staat. Kinderen leren programmeren en vaardigheden als kritisch nadenken en samenwerken.
- Bij het ‘brugklasfestival Be the future’, eind augustus 2024, speelde Digitale Inclusie een belangrijke rol. Verschillende samenwerkingspartners met een achtergrond in preventie, welzijn, armoede en digitale inclusie namen deel met informatiestands en activiteiten. Er zijn schooltassen uitgereikt aan alle leerlingen van groep 8 die naar het voortgezet onderwijs gaan. De tassen waren gevuld met bewustwordingsmateriaal over onder andere fishing, hacking en online pesten (cyberpesten).
- Tijdens een werkconferentie Digitale Inclusie hebben verschillende partijen, waaronder welzijnspartijen, Bibliotheek Rotterdam, Alliantie Digitaal Samenleven en ouderenorganisaties, met elkaar gesproken over wat zij kunnen betekenen om digitaal bereik onder Rotterdammers te vergroten en daarmee de doelgroep toegang te bieden tot de digitale wereld.
Ambities 2025
In 2025 blijven activiteiten voor Digitale Inclusie doorgaan. Doel is om steeds meer Rotterdammers gelijke digitale kansen te bieden. De verwachting is dat de samenwerking met Feyenoord en Microsoft veel Rotterdamse jongeren ondersteunt in digitale geletterdheid. Daarnaast is er inzet op de cyberweerbaarheid van Rotterdammers, vanuit de samenwerking met Sparta, Politie, Hackshield en ESET in Rotterdam Protected. Het netwerk digitale inclusie steunt initiatieven om in de haarvaten van de wijken Rotterdammers te bereiken die moeilijk op andere manieren te bereiken zijn en die hulp in de vorm van apparaten, toegang tot internet en digitale training hard nodig hebben. Zo is bijvoorbeeld het eerdere succesvolle initiatief van Teatime uitgebreid en zet SPIOR zich in om gezinnen met kinderen van (0 t/m 18 jaar) en ouderen (55+) digitale vaardigheden te doceren. Ook andere initiatieven, zoals de Proeftuin zetten we door voor een bredere doelgroep dan werkzoekenden om hen digitale vaardigheden te leren. Daarnaast komt er een intensieve samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam, een herkenbare laagdrempelige plek voor Rotterdammers. De samenwerking richt zich onder andere op een gezamenlijk netwerk en het verzorgen van wifi punten op de meer dan 20 Bibliotheek vestigingen in de stad.
Het Civic AI-Lab biedt het gebruik van AI (Artificial Intelligence) om sociale samenhang in de stad te verhogen. Dit gebeurt mede door Rotterdammers, kennisinstellingen en maatschappelijke partners te betrekken bij het ontwikkelen van AI en het opstellen van een maatschappelijke code voor het gebruik van AI. Op dit moment worden, op verzoek van de raad, Rotterdammers geraadpleegd om te komen tot een nieuwe naam voor het Lab.